Kelvingrove New Century Project, Glasgow

A Heritage lottery funded project to refurbish Kelvingrove Museum and Art Gallery one of Glasgow’s most iconic buildings

Back to Case Studies

Background

The refurbishment of Glasgow’s much loved Grade A listed Museum involved the largest Heritage Lottery Fund grant at the time.

Located on the banks of the River Kelvin and adjacent to Kelvingrove Park, (a Registered Designed Joseph Paxton Landscape), the immediate environment of the building presented a marked contribution to its magnificent setting; but which was unfortunately dominated by cars and a mass of tired tarmac prior to the initiative.

Location

Kelvingrove, Glasgow

Client

Glasgow Development Agency

Value

£18Million

Project Period

2001 - 2006

HLA’s design solution reorganised the external space to create a new public realm at the entrance of the building, prioritising pedestrian and disabled access. Car parking and vehicle circulation was reconfigured to create an attractive, uncluttered apron for the building with a strong emphasis on well connected pedestrian friendly spaces. The scheme made careful use of natural paving materials with simple and stylish curved stone benches providing focus and definition at the main entrance space.

A challenging budget required a practical and creative approach, retaining as much as possible of existing sub-bases. Judicious use of natural paving and bespoke items of street furniture in key locations give the impression of quality, elegance and style befitting the building’s status.