The Lanarkshire Beatson

The provision of a new local Oncology Centre at Monklands Hospital.

Location

Monklands, Lanarkshire

Value

£10M

Client

Laing O’Rourke for The Beatson Cancer Charity

Project Period

2013 - 2016

Back to Case Studies

Background

Working with Architects, Keppie Design Ltd, HLA developed the external works layout for the project, addressing the various requirements for patient access and arrival and resolving a number of tricky residual interfaces with existing buildings and paths.

The key feature of this project was the provision of a large secure courtyard garden for use by patients and staff. Liaising with The Beatson Cancer Charity, the NHS and user group representatives, HLA developed a domestic, human scale design, to provide free circulation through a series of peaceful spaces with discrete seating. Designed along the theme of a central stream bed with a circulating path crossing at various points, the garden features a range of planting to reflect the different seasons, supplemented with a rich palette of hard materials including boulders, stepping stones, timber and coloured gravel to provide warmth, texture and interest.